Kaczka duszona z owocami

Składniki

kaczka (około 2,5 kg)

4 ząbki czosnku

4 duże jabłka(twarde i lekko kwaśne)

20 suszonych śliwek kalifornijskich

sól, pieprz

majeranek

1/2 szklanki czerwonego wina

1/2 szklanka bulionu drobiowego

Przygotowanie

Kaczkę wymoczyć, dokładnie oczyścić , pokroić na porcje. Każdy kawałek osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,pieprzem i majerankiem,natrzeć dokładnie kawałki kaczki.Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.Rozgrzać patelnię teflonową i obsmażyć na złoty kolor, pod przykryciem(zaczynamy obsmażanie skórką do dołu, żeby puściła tłuszcz.

Gotowe kawałki ułożyć do szerokiego rondla,dodać 3 łyżki tłuszczu z patelni, podlać winem i bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Jabłka obrać pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić razem ze śliwkami na tłuszcz po smażonej kaczce.

Mieszając smażyć około 4-5 min.10 min przed wyłączeniem kaczki włożyć z patelni owoce, obsypać jeszcze majerankiem i dusić razem z kaczką.

Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: