Rafaello ciasto

Składniki

2 tabliczki białej czekolady
2 galaretki o smaku cytrynowym
2 szklanki gorącej wody
2 opakowania bitej śmietany w proszku
2 szklanki mleka – schłodzonego
200g wiórków kokosowych
1 paczka podłużnych biszkoptów
1p paczka kokosanek do dekoracji
nieco likieru adwokat do ponczowania biszkoptów

Przygotowanie

Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy póki się nie rozpuści.Zostawiamy aż do całkowitego przestudzenia.Z mlekiem ubijamy bitą śmietanę w proszku i gdy zaczyna nabierać właściwej konsustencji,dodajemy po łyżce tężejącej galaretki z czekoladą.Na koniec wsypujemy 3/4 wiórków kokosowych.Na blaszce układamy biszkopty i ponczujemy je wedle uznania.Wylewamy ubitą masę,posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami.Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Choć trzeba uczciwie przyznać,że rafaello smakuje najlepiej następnego dnia.
Jeśli kto ma ochotę może sam upiec biszkoptowy spód do rafaello.Można też do masy dodać płatki migdałowe.

Wypróbowane – PYSZNE (nie miałam tylko kokosanek do dekoracji)
Przepis mam z innej stronki (kura domowa)

ciasto robiłam na blaszce 36×28 cm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: