Murzynek bez jajek

Składniki

3 szklanki mąki

2 szklanki kefiru

1 szklanka cukru

0.5 szklanki oleju (u mnie sojowy)

2 duże łyżki dowolnego dżemu (u mnie truskawkowy)

2 czubate łyżki ciemnego kakao

opakowanie cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki sody

Przygotowanie

Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylać na natłuszczoną blachę i piec 40 minut w 180oC. Do suchego patyczka.

U mnie z połowy porcji w keksówce. Polany polewą kakaową (patrz przepis na keks). Pyszny i miękki również na drugi dzień.

Przepis z blogu ciasteczkowepotwory.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: