Schab wieprzowy po alzacku

Składniki

1 kg schabu wieprzowego
15 dag kiełbasy
15 dag smalcu
5 dag wędzonej słoniny
8 dag cebuli
50 dag kwaszonej kapusty
5 dag mąki
1 g kminku, sól

Przygotowanie

Kotlety schabowe zbić tłuczkiem, oprószyć solą, obtoczyć w mące, usmażyć na smalcu. W rondlu na smalcu podrumienić 5 dag pokrojonej w makaronik słoniny oraz posiekaną cebulę. Dodać 50 dag opłukanej kiszonej kapusty, 1/2 łyżeczki kminku. Dusić do miękkości. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, pokryć kapustą i świeżo usmażonymi plasterkami wieprzowej kiełbasy. Podawać z frytkami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: