Sałatka warzywna z fasolką szparagową

Składniki

Składniki:

1 kg kapusty białej
1 kg marchwi
1 kg pomidorów czerwonych
1 kg ogórków zielonych
1 kg fasolki szparagowej
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki – czerwonej i żółtej

Zalewa:
1 szkl octu 10 %
1 szkl oleju
3 łyżki czubate soli do przetworów
1 szkl cukru
ziele angielskie po 1 ziarenku na słoik

Przygotowanie

Wykonanie:

Fasolkę szparagową opłukać, pokroić na małe kawałki i gotować w osolonej wodzie 5 minut, odcedzić. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Ogórki i cebulę pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, kapustę poszatkować. Wszystkie składniki zalewy wymieszać razem z warzywami i odstawić na 3 godziny. Później wkładać do słoików, dodając ziele angielskie, zakręcać słoiki i pasteryzować 30 min.

Z tej porcji wychodzi 11 słoików 720 ml.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: