zielone masło

Składniki

1 kostka masła

1 spory pęczek natki pietruszki

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

sól do smaku

Przygotowanie

1. Zieleninę dokładnie umyć, posiekać na drobne kawałki.

2. Do miski wkładamy masło (można je wyjąć z 10 – 15min przed przygotowaniem zieleniny), dodajemy posiekaną pietruszkę, koper i szczypiorek oraz troszkę soli, a następnie wszystko mieszamy (ja używam zwykłego robota kuchennego z trzepaczkami), aż do równomiernego przemieszania składników.

Gotowe!

W lodówce można przechowywać takie masełko przez kilka dni. Jest tak smaczne, że kanapka z takim dodatkiem może być atrakcją samą w sobie.

* Tak przygotowane masło można także, po lekkim zmiękczeniu w temperaturze pokojowej, przecisnąć przez szprycę na natłuszczony papier i wstawić do zamrażalnika). W ten sposób mogą powstać śliczne różyczki (należy je przechowywać w stanie zamrożonym), którymi można ozdobić np. pieczeń.

!!! GUTEN APPETIT!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: