Gofry drożdżowe

Składniki

2 szklanki mąki, 12,5 dag masła, 4 łyżeczki cukru, 2 dag drożdży, 1 szklanka mleka,
3 jajka, szczypta soli,

Przygotowanie

* Mleko trochę podgrzać. Do połowy mleka dać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.

* Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko i wymieszać z małą ilością mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. (ok. 15-20 min.)

* Masło roztopić i ostudzić.

* Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier, jajka, sól i masło. Wyrobić. Powinno być gęściejsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. (ok. 15-20 min.)

* smażyć w gofrownicy posmarowanej olejem.

^Podawać z cukrem albo z marmoladą lub dżemem.
^Z tego ciasta można również usmażyć racuchy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: