Sernik- podobno dietetyczny

Składniki

-3 opakowania (po 25 dag) serka homogenizowanego o smaku naturaknym
-1 opakowanie (o tej samej wadze) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
-1 cukier waniliowy
-1,5 szklanki cukru pudru
-1 szklanka mleka
-2 czubate łyżki żelatyny
-2 szklanki rodzynek
-3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników

Przygotowanie

Opłukane rodzynki przelać na sicie ciepłą wodą, odstawić do nasączenia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnego mleka, a gdy napęcznieje zalać pozostałym- tylko wrzącym. Dokładnie wymieszać,aby rozpuściła się całkowicie. Dodać cukier waniliowy i schłodzić.
Dno dużej tortownicy wyłożyć pokruszonymi herbatnikami w takiej ilości, aby było dokładnie przykryte.
Serki wymieszać z cukrem pudrem, schłodzonym mlekiem z żelatyną, połową rodzynek. Całość wyłożyć do czekającej tortownicy, powierzchnię wyrównać i posypać ją (w miarę równomiernie) pozostałymi rodzynkami. Lekko je docisnąć.
Ciasto wstawić do lodówki, nawet na kilka godzin. A najlepiej na całą noc.

Sernik ma mało kalorii, jak na ciasto. Tylko…czy ciasto może być dietetyczne?😉 Nieważne, zresztą. Jest smaczne, delikatne, puszyste i orzeźwiające. I to liczy się bardziej niż zawartość kalorii!!!😀

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: