Deser z melona i truskawek

Składniki

Melon ( dowolny) o wadze ok 500 g
200 g truskawek
100 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego)
Cukier ( lub cukier waniliowy), odrobina soku z cytryny- do smaku
50 g orzechów laskowych

Przygotowanie

To propozycja na czerwcowe upały- doskonały, orzeźwiający deser, lub śniadanie.
Kiedy nie za bardzo chce sie jeść- taka sałatka zaspokoi głód, lub apetyt na słodkie…
Mimo, że zestaw składników wydaje się bardzo ascetyczny, to zapewniam, ze tyle właśnie wystarczy.

Melona obrać, oczyścić z pestek, pokroic w kostkę, albo jak sie komuś chce- powycinac kuleczki.
Truskawki umyć, przekroić na pół, Część zostawić do dekoracji. Wymieszać z melonem.

Zrobić sos- Orzechy zemleć, lub rozkruszyć, jogurt posłodzić do smaku, wymieszać z orzechami.
Melona i truskawki szczodrze udekorować sosem.

Można użyć gotowego jogurtu- orzechowego, albo szukać własnych smaków- jogurt a innymi bakaliami tez byłby dobry, lub gruszkowy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: