faworki – chrust dla leniwych

Składniki

4 żółtka
około ćwierci szklanki piwa
mąka
tłuszcz do smażenia (dużo, bo muszą swobodnie pływać)
cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Żółtka wbić do szklanki
2. Do drugiej identycznej szklanki wlać tyle piwa, ile w pierwszej mamy żółtek
3. Zagnieść ciasto luźniejsze niż na makaron, żeby się fajnie rozwałkowało (cienko!) (ja najpierw zagniatam wstępnie w misce, dodając po trochu mąki, a potem wykładam na stolnicę)
4. Kroić (najlepiej radełkiem) w długie paski (każdy ok. 20 cm długi i 3-4 szeroki).
5. W środku każdego paska zrobić dziurkę i przewlec przez nią jeden koniec paska – zrobić faworki
6. Piec na złoto-rumiano (nie przypiekać za bardzo)
7. Osuszyć, posypać cukrem pudrem, ZJEŚĆ!

Zalety: o wiele prostszy od zwykłego przepisu, a efekt ten sam – więc po co się męczyć?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: