Galaretka Wieprzowa Taty

Składniki

♥ 4 krótkie nózki wieprzowe
♥ 2 małe kolanka wieprzowe
♥ warzywko lub vegeta
♥ 1 por
♥ 1/2 małego selera
♥ 1 pietruszka
♥ 1 marchewka
♥ listek laurowy+3 ziarnka ziela angielskiego+5 ziaren pieprzu
♥ 3 ząbki czosnku+majeranek
♥ natka od pietruszki
♥ pieprz czarny mielony lub ziołowy
♥ majeranek
♥1 czubata łyżeczka żelatyny,tylko wtedy gdy nóżki są mało kleiste.

Przygotowanie

Mięso wymoczyć,umyć,zalać wodą około 2 litry i zagotować.Zebrać pianę,dodać włoszczyznę i przyprawy (bez natki, czosnku i majeranku).
Gotować na malutkim ogniu, jak rosół aż mięso sie całkowicie rozpadnie pod przykryciem.Przestudzić,zebrać cały tłuszcz z wierzchu i przecedzić przez sitko.
Mięso obrać,drobniutko pokroić i wrzucić do przecedzonego wywaru,razem z pokrojoną marchewką.
Doprawić pieprzem,majerankiem i pogotować około 10 min bez przykrycia.Na końcu dodać przeciśniety czosnek i posiekaną natkę.
Nalewać w miseczki i chłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Podawać skropione cytryną lub octem winnym.Smacznego

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: