Straż pożarna

Składniki

CIASTO:
-25 dag mąki
-10 dag margaryny
-8-10 dag cukru
-1 jajo
-cukier waniliowy

MASA WIŚNIOWA:
-1 słoik kompotu z wiśni
-1 budyń śmietankowy

Przygotowanie

CIASTO:
Jajo z cukrem utrzeć na kogel-mogel. Posiekać mąkę i margarynę, dodać do nich utarte z cukrem jajo oraz cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć je i wylepić nim specjalną formę do tart lub zwykłą tortownicę (wówczas jednak należy uformować z ciasta brzeg o wysokości ok.2-3 cm).

MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odsączyć z zalewy. Na dwóch szklankach kompotu ugotować budyń. Lekko go przestudzić i wymieszać z wiśniami.

Masę wiśniową wyłożyć na czekające w formie ciasto i wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni na dobre 35-50 minut. Podawać je dobrze schłodzone, bo masa wiśniowa zaraz po upieczeniu lubi się rozlewać.

Smacznego🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: