Kabaczek ” ala ananas “

Składniki

* ok. 3 kg. kabaczka lub cukinii
* 2 – 3 szkl. wody
* 70 dkg. cukru
* 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
* 1 olejek ananasowy

Przygotowanie

– Kabaczki lub cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Jeżeli są duże ziarna, to je wydrążyć.
- Pokrojone zalać wodą z kwaskiem i zostawić na noc.
- Na drugi dzień zlać sok, dodać do niego cukier z olejkiem i zgotować.
- Kabaczki wkładać do słoików, zalać gorącym syropem i 10 – 15 min. pasteryzować.

Smakują jak ananasy z puszki i dodaję je do różnych sałatek zamiast kupnego ananasa z konserwantami.

Polecam.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: