Kurczak zapiekany z serem

Składniki

♦ kurczak
♦ 2 duże cebule,
♦ 25 dag pieczarek,
♦ 1/4 szkl. białego wytrawnego wina,
♦ 3/4 szkl. śmietany,
♦ 15 dag żółtego sera,
♦ 1 łyżka mąki,
♦ 2-3 łyżki margaryny lub masła
♦ sok z cytryny,
♦ sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie

Kurczaka umyć i pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i przyprawami (polecam gotową przyprawę do kurczaka). Zostawić na 2 godz.
Następnie porcje kurczaka podsmażyć na maśle (lub margarynie) aż się lekko zrumienią.
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki. Dolać wino i smażyć jeszcze ok. 5 minut. Włożyć mięso i razem dusić 10 minut.
Śmietanę, mąkę i starty żółty ser dokładnie wymieszać.
Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch położyć pieczarki z cebulą z patelni i wszystko zalać śmietaną z serem.
Piec niecałą godzinę w temp 180st. Podawać z ryżem lub młodymi ziemniaczkami i surówką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: