Murzynek prawdziwie babciny

Składniki

25 dkg masła lub margaryny

4 łyżki kakao

1 opakowanie cukru waniliowego

2 szkl. cukru

1/2 szkl.wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szkl.mąki

4 jajka

1 olejek zapachowy (do wyboru) lub odrobina alkoholu

rodzynki

migdały,orzechy ->według uznania

Przygotowanie

Przygotować średniej wielkości garnek,roztopić w nim masło(lub margarynę) i kolejno dodawać:kakao,cukier waniliowy,cukier i wodę. Doprowadzić niemal do wrzenia i odstawić masę do ostygnięcia. Następnie do całości dodać mąkę i proszek do pieczenia i cały czas miksować. Dodać 4 żółtka i olejek. Rodzynki przemieszać w mące i dodac,jednakże mieszając już tylko za pomocą łyżki. (to samo dotyczy migdałów i orzechów,jeśli chcemy je dodać).Na sam koniec dodać ubitą na sztywno pianę z 4 białek i lekko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę przekładać do blaszki nasmarowanej roztopionym masłem i wysypanej bułką tartą . Piec 45-50 min zaczynając od temperatury 180′ .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: