ciasto truskawkowe

Składniki

BISZKOPT – 4jajka, 1szkl.cukru pudru, 1/2szkl.mąki ziemniaczanej, 1/2szkl.mąki pszennej, 1łyżeczkaproszku do pieczenia, 4łyżki oleju.

MASA BUDYNIOWA – 2budynie śmietankowe, 7łyżek cukru, 1kostka masła, 3/4litra wody, 2galaretki.

Przygotowanie

BISZKOPT – białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania wsypywać cukier potem żółtka i olej gdy masa będzie ubita na puch dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Piec 40-45minut w temp. 160C.
MASA BUDYNIOWA – 2 budynie ugotować 3/4litra wody, dodać cukier , kostkę masła i gdy składniki dobrze się połączą zestawić z ognia wsypać obie galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestudzenia i od czasu do czasu mieszają żeby nie powstał kożuch. Na wystudzony biszkopt ułożyć owoce świeże lub mrożone, wylać wystudzoną masę budyniową i wstawić do chłodziarki na 2 godziny, życzę SMACZNEGO. Przepis pochodzi z zeszytu mojej teściowej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: