Słonecznik Agaty

Składniki

Biszkopt czekoladowy:
5 dag mielonych orzechów
5 jaj
1/2 gorzkiej czekolady (czekoladę zetrzeć na wiórki na tarce)
1 łyżeczka kakao
15 dag cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej.

Biszkopt orzechowy:
15 dag mielonych orzechów
5 jaj
5 łyżek cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Słonecznik:
0,5 kg słonecznika,
2 łyżki margaryny
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka.

Masa:
Słodzone mleko skondensowane gotować w puszce w wodzie 3 godz. Ostudzić.
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny palmy z murzynkiem
1 kieliszek spirytusu

Przygotowanie

Biszkopt czekoladowy i orzechowy zrobić i upiec jak biszkopt.

Placki dobrze naponczować!!!
(woda+sok z cytryny+cukier+spirytus)

Słonecznik połączyć ze składnikami i zagotować. Na blaszkę wyłożyć folię aluminiową (na brzegi również) i wysypać słonecznik.
Piec w piekarniku w 180 0 aż troszkę zbrązowieje. Trzeba co jakiś czas przemieszać łyżką.

Składniki na masę utrzeć i połączyć z wystudzonym mlekiem.
Dodajemy do masy 2/3 przygotowanego słonecznika.

Placki przekładamy masą. Część masy wykładamy na wierzch placka, rozsmarowujemy i posypujemy pozostałą 1/3 słonecznika.
Smacznego.
Polecam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: