Placki z cukinii

Składniki

pół cukinii
1 cebula
2 łyżki mąki (ja z braku zwykłej użyłam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1 żytniej )
1 jajko
sól
pieprz
przyprawa w mini kostkach Knorra – pietruszka i koperek
olej do smażenia ( dla osób dbających o linię polecam olej ryżowy, gdyż nie wchłania się tak jak zwyczajny olej. A oto ten którego użyłam:

)

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

Odczekać, aż puści sok, który następnie trzeba odlać.
Zetrzeć cebulę(najlepiej w ciemnych okularach ).
Dodać mąkę, sól, pieprz, kostki i jajko.
Gdy masa jest zbyt rzadka- dodać jeszcze mąki, gdy zbyt gęsta można dodać jajko… ale cukinia prawdopodobnie z biegiem czasu puści jeszcze trochę soku więc się rozrzedzi . I zaczynamy smażenie.

podczas smażenia.
I końcowy efekt pracy.

Smacznego!
Mam nadzieję, że będą smakować.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: