pulpety w sosie pomidorowym

Składniki

PULPETY:

1kg mięsa mielonego
1 średnia kapusta biała
2 duże marchewki
1 duży seler
2 duże pietruszki
1 natka pietruszki
1 duża cebula
2 surowe jaja
1,5 szklanki kaszki mannej
mąka
olej
wegeta,sól,pieprz,magi do smaku

SOS POMIDOROWY:
3-4 l wody
2 koncentraty pomidorowe
kostki rosołowe
mąka
liść laurowy,ziele angielskie wegeta,sól ,pieprz,trochę cukru

Przygotowanie

PULPETY:
Warzywa umyć ,potrzeć na tarce na dużych oczkach,odcisnąć sok z warzyw.Dodać mięso ,pokrojoną cebulę , natkę pietruszki,jajka,kaszę manną i przyprawy.Wszystko razem wymieszać i formować kulkiJeśli masa jest zbyt żadka dosypać kaszy..Klopsy obtoczyć w mące i smarzyć na oleju na zloty kolor.Gdy ostygną wrzucić do garnka z sosem.

SOS:
Z wymienionych składników ugotować sos i zagęścić mąką.

Klopsy najlepiej smakują na drugi dzień. Podawać z ziemniakami lub z ryżem ja osobiście wolę z chlebem.

Życzę smacznego !!!!!

PYCHA !!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: