Oponki

Składniki

1 kg twarogu

1kg mąki

szklanka cukru

torebka cukru waniliowego

kostka margaryny

5 jajek

2łyżeczki sody

łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder

Przygotowanie

1. Twaróg zmielić.cukier utrzeć zjajkami.

Dodać stopioną margarynę icukier waniliowy,wymieszać.

Stopniowo,na przemian dodawać mąkę i twarug, wsypać sodę iproszek do

pieczenia wyrobić ciasto.

2.Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm.szklanką wykrawać krążki ,w środku zrobić

kieliszkiem otworek .Olej rozgrzać na patelni lub w garczku ,włożyć oponki

Usmażuć z obu stron na złoty kolor osączyć,posypać cukrem pudrem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: