Naleśniki po chłopsku

Składniki

6 naleśników
6 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
3 łyżki kwaśnej śmietany
1-2 łyżek masła
250g pieczarek
250ml śmietanki 18% do zup i sosó
tarty żółty ser
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Jest to dopracowana wersja przepisu, który już wcześniej był w moich przepisach.

Informacji o tym jak usmażyć pyszne naleśniki polecam szukać np. u Wkn:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis32245.html
🙂 Ja skorzystałam.

Ziemniaki obrać i ugotować. Kiedy będą jeszcze gorące, rozgnieść je na miazgę, dodać masło, śmietanę i podsmażoną (również na maśle) cebulkę. Przygotować puszyste puree, doprawione pieprzem, solą (jeśli trzeba) i odrobiną gałki muszkatołowej.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu (można olej, można masło – zależy od preferencji). Jak już puszczą wodę i odrobinę zmniejszą swoją objętość, zalać je połową szklanką wrzątku i dusić na małym ogniu. Kiedy woda prawie wyparuje, zalać śmietanką do sosów, posolić, popieprzyć i smażyć ciągle mieszając aż płyn zgęstnieje.

Farsz nakładać do naleśników, składać w kopertkę. Polać gorącym sosem grzybowym, posypać żółtym serem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: