Sałatka rybna -warstwowa

Składniki

1 puszka śledzia w oleju, 1 duża cebula, 3 ogórki kiszone, 2 jabłka, 2 średnie buraczki, sól, pieprz, majonez

Przygotowanie

Cebulę, ogórka, jabłka kroimy w kostkę.Śledzie wyjmujemy z oleju, wyciągamy szkielet i też kroimy w kostkę. Buraczki czerwone gotujemy do miękkości i zcieramy na tarce do jarzyn o dużych oczkach, W przeżroczystej salaterce układamy warstwowo po kolei: ryba, cebula, sól, pieprz, ogórki, jabłka, sól, pieprz, buraczki, majonez.

PS. Sałatka ta znana jest także pod nazwą "śledż pod pierzynką"
Zamias śledzia w oleju, mozna dać matijasy odmoczone i pokrojone w kostkę.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: