Bardzo kruche i obcukrzone ciasteczka

Składniki

125 g masła (nie roślinnego!!!)
100 g cukru
2 żółtka
szczypta soli
250 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany lub jogurtu typu greckiego

kilka łyżek grubego cukru trzcinowego do posypania
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy sól i mąkę. Mieszamy tak, by ciasto przypominało okruszki. Dodajemy śmietanę i bardzo szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce godzinę lub dłużej.
Po tym czasie ciasto kawałkami wyjmujemy na oprószoną stolnicę, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Posypujemy je cynamonem i cukrem.
Pieczemy na papierze w 160OC aż do zrumenienia. Znikają w zastraszającym tempie!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: