Róże karnawałowe i faworki

Składniki

1/2 kg mąki

4 żółtka

1 szkl. kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki rozpuszczonego masła

1/2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

2 łyżki spirytusu

dżem, wisienka do dekoracji

cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i dobrze wyrobić.

Zagnieść elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto.

Wyrabiać długo ok. 15 minut. Uderzyć kilka razy wałkiem.

Zostawić na ok. 15 minut żeby odpoczęło.

Rwać po kawałku i bardzo cienko rozwałkować.

Wykrawać 3 różnej wielkości koła.

Każde naciąć w kilku miejscach.

Składać od największego do najmniejszego.

Łączenia smarować białkiem.

Przycisnąć w środku, żeby się dobrze zlepiło.

Nagrzać tłuszcz.

Róże wrzucać do tłuszczu do góry nogami tzn. płatkami do dołu.

Po usmażeniu w środek każdej róży włożyć wisienkę lub dżem.

Posypać cukrem pudrem.

Z tego ciasta można też zrobić faworki.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: