Lasagna ze szpinakiem pieczarkami i pieczona dynia

Składniki

makaron – lasagna
1/2 paczki szpinaku mrozonego
3 zabki czosnku
50 dag pieczarek
1 cebula
50 dag dyni (mala,slodka odmiana najlepsza)
smietana 18%
ok 150 ml pomidorowej passaty
2/3 szkl mleka
3 lyzki maki
2 lyzki masla
2 lyzki oregano
1 chilli (opcja)
oliwa z oliwek
ser zolty (najlpiej parmezan)
sol, pieprz, galka muszkatulowa

Przygotowanie

Makaron obgotowac jezeli tego wymaga.

Szpinak rozmrozic, podsmazyc na oliwie ze zgniecionym czosnkiem,sola i pieprzem – wrzucic garsc startego sera.

Dynie pokroic w dosc cienkie plastry, pieczarki przekroic na pol, cebule w grube piorka, chili w oponki. Wylozyc wszytko na blache , polac oliwa, posypac oregano, sola,pieprzem, zapiekac przez ok 30 minut.

Na blasze, w ktorej bedziemy piec lasagne, rozsmarowujemy cienka warstwe passaty.Ukladamy pierwsza warstwe platow lasagny.Nastepnie rozsmarowujemy szpinak, ktory polewamy odrobina smietany oraz odrobina passaty. Kladziemy kolejne platy lasagny.Ukladamy upieczona dynie i pieczarki, polewamy odrobina smietany oraz pasaty pomidorowej,ukladamy ostatnia warstwe makaronu.

Przygotowujemy beszamel – rozpuszczamy maslo na patelni, rozprowadzamy w nim make, dolewamy powoli mleko az sos zgestnieje, przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatulowa.

Polewamy lasagne sosem, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 30 min – 40 min.

Pycha….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: