Fasolka po mojemu

Składniki

70 dag fasoli drobnej
50 dag kiełbasy wiejskiej
1 słoik koncentratu pomidorowego pudliszki
kilka ząbków czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka majeranku
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonego pieprzu
3 liście laurowe

Przygotowanie

Fasolę namoczyć wieczorem.
Następnego dnia wylać wodę i zalać świeżą, nieco ponad poziom fasoli.
Dodać czosnek, ziele , pieprz i liście laurowe.
Wstawić do gotowania.
W czasie gdy fasola się gotuje pokroić w drobną kostkę kiełbasę i wrzucić do garnka, wymieszać.
Jeżeli woda za bardzo wyparuje to uzupełnić.
Do miękkiej fasoli z kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
Pogotować razem około 5 minut.
Wymieszać masło z mąką na jednolitą masę.
Wyjąć liście laurowe i wsypać majeranek-wymieszać.
Na koniec zagęścić masą z masła i mąki- zagotować.
Smacznego
PS.
Nie dodaję smażonej cebuli oraz nie podsmażam kiełbasy ponieważ smażone mi szkodzi.Może innym też.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: