Kurczak w potrawce II

Składniki

4 udka z kurczaka
sól
1 pęczek włoszczyzny
1/2 cebuli
1 listek laurowy
po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu


Sos:

2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 żółtka
sok z 1/2 cytryny
1/2 l rosołu
sól

Przygotowanie

Udka zalać wodą, osolić, doprowadzić do wrzenia, gotować 15 min. Włoszczyznę, oczyścić, umyć. Cebulę obrać, opiec nad ogniem. Cebulę, włoszczyznę i przyprawy dodać do rosołu, gotować 1/2 godz. Kurczaka wyjąć. Rosół ostudzić. Masło roztopić w rondlu, zrumienić mąkę, rozprowadzić rosołem i intensywnie mieszając zagotować. Żółtka roztrzepać z kilkoma łyżkami zimnego rosołu. Sos zdjąć z ognia, dodać żóltka (należy bardzo intensywnie mieszać) dodać sok z cytryny i przyprawić solą. Udka polać sosem. Podawać z ryżem i zasmażaną marchewką.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: