Murzynek

Składniki

6 łyżek wody
3 łyżki kakao
1,5 szkl cukru
1 kostka margaryny
4 jajka
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

W garnku roztopić margarynę, dodać wodę, kakao i cukier (nie gotować). Odlać do szklanki część masy na polewę (ok. 1/3 szkl). Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać (najlepiej przy użyciu miksera). Połączyć z pianą z ubitych białek. Do ciasta można dodać rodzynki lub kilka łyżek dżemu wiśniowego.

Piec około 45 minut, w 180 stopniach. Zostawić ciasto do ostygnięcia i polać polewą.
Smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: