knedle z truskawkami

Składniki

składniki:
1 kg ziemniaków
0.30 dag mąki
1 jajko
truskawki lub śliwki

dodatkowo:
masło
bułka tarta
cukier

lub : śmietana i cukier

Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w łupinach lub bez,nastepnie przemielić przez maszynkę,dodać jajko,mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.Urywać po kawałku ciasta,spłaszczyć,na środek położyć truskawkę i zalepić -uformować kulki-(gdy ciasto klei się do rąk to ręcę trzeba zamaczać w mące).Zagotować wodę,lekko osolić i kłaść po kilka knedli do wrzącej wodyCzas gotowania:po wypłynięciu na powierzchnię około 5 minut na wolnym ogniu.Wyjąć łyżką cedzakową i polać zarumienioną na masełku bułką tartą,posypać cukrem.Można również polać śmietaną lub jogurtem.Bardzo dobre są też na drugi dzień o ile coć zostanie ,mozna je wtedy podsmażyć na maśle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: