Prościutka zupka Indian z Peru

Składniki

mięsko z kurczaka w niewielkich kawałkach (mogą być podudka, skrzydełka lub kurczalk pokrojony, w wersji light persi)
1 puszka kukurydzy
ok. 200 g makaronu grubszego np. świderki
ok. 1kg ziemniaków
olej lub masło
sól, pieprz
1 osta paryczka w całości

Przygotowanie

Z kurczaka gotujemy rosołek.Do garnka wrzucamy całą papryczkę chili. Gdy mięso jest jeszcze lekko twardawe dodajemy
ziemniaki pokrojone w niezbyt drobne kawałki (na tym etapie ja dodaję również dwie kostki bulionu z kury choć nie ma go w przepisie). Na tłuszczu – najlepsze jest masło smażymy surowy! makaron. Trzeba mieszać i uważć bo lubi się przypalić. Dodajemy do zupy.
Gdy wszystko zmięknie dodajemy kukurydzę.
Serwuje się tak by każdy miał na talerzu kawałek kurczaczka do obgryzienia.

Ilość składników zależy dla ilu osób gotujemy – każdy musi dostać kawałek mięska!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: