szarlotka

Składniki

CIASTO:4 szkl. mąki , 1 szkl.cukru, 3 jajka, 250 g margaryny,1/4 szkl śmieteny,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,kilka kropli olejku waniliowego. Nadzienie: 1,5 kg jabłek,1,5 szklanki cukru,2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie

Do mąki dodać proszek do pieczenia,cukier puder i posiekać nożem z margaryną .Dodać utarte z częścią cukru żółtka,zmieszane ze śmietaną i olejkiem waniliowym. Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.ROZWAŁKOWAĆ i ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze.Ciasto posmarować białkiem i nakłuć i widelcem.Jabłka obrać,pokroić na cząstki,włóżyć do garnka podlać 3 łyżkami wody i dusić na wolnym ogniu.Dodać cukier i dusić jeszcze bez przykrycia,na koniec wsypać cynamon.Na ciasto wyłożyć jabłka,przykryć drugą częścią ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem. Jabłka duszę na samym początku nie zawsze daję tyle cukru ,zależy od słodkości jabłuszek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: