Makowiec (według siostry Anastazji)

Składniki

Z ilości składników podanych poniżej wychodzą 2 makowce

Potrzebujemy :

75 dag mąki

1 1/2 kostki margaryny

8 dag drożdży

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru kryształu

1/2 łyżeczki soli

gotowa masa makowa

Przygotowanie

Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Robimy rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny – wlewamy do mąki.

Dodajemy żółtka i śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto. Utaczamy kulę i zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać – wyjmujemy i układamy na deseczce, by ciasto ociekło z wody.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy. Na powierzchnię ciasto nakładamy i rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon i luzno w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskiej formy. Nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach.

Aby zapobiec w trakcie pieczenia “odchodzeniu” skórki, należy włożyć formę z ciastem do otwartego piekarnika, nagrzanego do temp. 50 stopni C. Po upływie 1/2 godziny zamykamy drzwiczki i zwiększamy temperaturę do 180 stopni C. Pieczemy ok. 45 minut.

Przepis pochodzi z książki ” 100 nowych ciast” przepisy siostry Anastazji.

Polecam tego makowca ponieważ przepis jest naprawdę rewelacyjny. Korzystam z niego juz od jakiegos czasu i za każdym razem makowiec wychodzi pyszny!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: