lasagne pomidorowa a lá 555

Składniki

– 30dag mięsa mielonego;
– 2 cebule;
– 4-5 ząbków czosnku;
– winne jabłko;
– duża mięsista papryka;
– koncentrat pomidorowy;
– średni ogórek konserwowy;
– przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, papryka słodka, papryka ostra, chilli, oregano, cukier, cynamon;
– płaty makaronu lasagne;
– 30dag sera żółtego;
– łyżka oleju lub oliwy do smażenia;
– wrząca woda.

Przygotowanie

Przygotować sos:
na patelni (ja używam dość głębokiej teflonowej) rozgrzać tłuszcz, wrzucić rozdrobnione mięso mielone, posolić, przyprawić pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć na średnim ogniu, dość często mieszając.
Do mięsa dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz połowę obranego posiekanego czosnku. Ponownie posolić i przyprawić pieprzem, smażyć dopóki cebula nie będzie szklista.
W czasie smażenia zagotować wodę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłko. Kiedy cebula będzie szklista, na patelnię dodać jabłko i podlać całość wrzątkiem, dusić, aż jabłko prawie calkowicie się rozgotuje.
W tym czasie oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Następnie dodać ją do masy na patelni, w razie potrzeby ponownie podlać wodą (sos ma być dość rzadki i dobrze jest dolewać wody po trochu w trakcie przygotowywania), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić pozostałymi przyprawami do smaku (cynamonu dosłownie odrobinę dla podkreślenia pomidorowości).
Pod koniec duszenia dodac pokrojonego w kosteczkę ogórka i wcisnąć pozostały czosnek. Po dodaniu reszty czosnku sosu nie gotować, pozostawić do przegryzienia.
Ser pokroić na cienkie plasterki. Odlożyć tyle plasterków, żeby utworzyły jedną warstwę w naczyniu, w którym będzie zapiekana potrawa.
Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlać troszeczkę sosu, rozsmarować go po całym dnie. Następnie układać warstwami
– płaty makaronu,
– sos pomidorowy i
– plasterki sera,
aż do wyczerpania składników (za wyjątkiem odłożonego sera). Ostatnią warstwę ma stanowić sos.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200C i zapiekać 45-50 minut (czas ten może uleć wydłużeniu).
W czasie pieczenia sprawdzać, czy w potrawę wchodzi widelec i w miarę potrzeby podlewać bardzo małą ilością wody.
Gdy widelec mozna wbić do samego dna, na wierzchu dania ulożyć warstwę z odłożonego sera i zapiec kilka minut, aż do jego rozpuszczenia i leciutkiego zrumienienia.
Podawać w naczyniu, w którym lasagne była pieczona, najlepiej z lampką czerwonego wytrawnego wina.

SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: