Kurki w sosie śmietanowym

Składniki

– 0,5 kg kurek,
– 3 pieczarki,
– pół czerwonej papryki,
– duża cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– koperek,
– 100 ml śmietany,
– 0,5 litra rosołu z kostki,
– oliwa z oliwek,
– łyżka masła,
– sól,
– pieprz

Przygotowanie

Zaczął się grzybowy sezon… A początek tego sezonu to przede wszystkim delikatne i nieziemsko smaczne kurki.

Przebrane i umyte kurki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy 5 minut. W kosteczkę kroimy cebulkę i paprykę (pieczarki w plastry). Odcedzamy kurki. Większe kroimy “na pół”. Na patelni rozgrzewamy masło zmieszane z oliwą. Smażymy cebulkę, pieczarki, paprykę oraz oczywiście kurki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Smażymy ok. 10 minut. Do 0,5 l rosołu dodajemy śmietanę. Mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię. Gotujemy razem ok. 6 minut. Na koniec dodajemy koperek. Kurki najlepiej smakują z makaronem (ja używam kokardek) lub pieczywem.

Smacznego!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: