papryka konserwowa

Składniki

zalewa do papryki:
5 litrów wody
1/2 litra octu 10%
9 łyżek cukru
5 łyżek soli
do słoików:
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
gorczyca
pieprz czarny w ziarenkach
olej
5 kg.czerwonej papryki

Przygotowanie

Wodę ,cukier,ocet i sól gotujemy.Do wyparzonych słoików wkładać ok.łyżeczki gorczycy,2 ząbki czosnku,2-3 ziarnka ziela angielskiego,kilka ziaren pieprzu,liść laurowy,oczyszczoną paprykę pokrojoną w ćwiartki lub grube pasy układać ciasno,zalewać ciepłą zalewą na końcu wlać po 1 łyżce oleju do słoika,zakręcać i pasteryzować,od chwili zagotowania około 1-2 min.Po wyjęciu słoików odwracać do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: