Risotto z groszkiem i boczkiem

Składniki

1/2 szklanki ryżu.
1 mała puszka groszku konserwowego
albo 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego,
12 dag boczku,
1 łyżka oliwy,
1 duża cebula,
czosnek.
1 łyżka posiekane) natki pietruszki,
sól, pieprz,
tłuszcz do formy.

Przygotowanie

Ryż opłukać, zagotować (krótko) w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Podsmażyć boczek i cebulę na oliwie, pod koniec dodać roztarty czosnek. Jeśli groszek jest mrożony lub świeży, obgotować krótko we wrzącej wodzie. Wymieszać ryż z boczkiem i groszkiem, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, napełnić masą. Zapiec,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: