Włoska zupa z rukoli

Składniki

Bulion:
1 skrzydło indycze
0,3 kg włoszczyzny umytej i obranej
1,5 l wody
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
Zupa:
1 opakowanie rukoli
2 cebule pokrojone
4 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę
4 łyżki masła
0,15 kg gorgonzoli
2 plasterki imbiru
1 kieliszek rumu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka jałowca
po łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano, bazylii i rozmarynu
Dodatki:
groszek ptysiowy
do udekorowania świeża bazylia

Przygotowanie

Bulion: ugotować tradycyjny bulion. Przecedzić. Doprawić według uznania.
Zupa: rokolę gotować w osolonej wodzie 5-7 min. Cebulę z czosnkiem przyrumienić na maśle. Dodać rukolę, imbir, rum i wszystkie zioła. Przysmażyć 5 min. Później dodać wszystkie zioła i sól. Po chwili dodać rozgniecioną gorgonzolę i smażyć jeszcze ok. 4-5 min, aby smaki się przegryzły. Masę przełożyć do garnka, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wlać do tego bulion i miksować jeszcze chwilę. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym i świeżą bazylią.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: