Wołowina Rendang (Indonezja)

Składniki

Na pastę:

– 4-5 ząbków czosnku
– 1 czerwona cebula
– 2 liście limonki
– 1 korzeń imbiru

Pozostałe:

– 1 czerwona cebula pokrojna w półksiężyce
– olej
– 3 łyżki sosu sambal oelek
– ok. 300-350 g wołowiny lub pierś z kurczaka
– 2 łyżeczki kolendry w proszku
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– 2 liście laurowe
– kawałek trawy cytrynowej
– puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie

Składniki na pastę umieszczamy w mikserze. Całość miksujemy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę w głębokim oleju( ma w nim pływać). Podsmażamy ok. 20 sekund, a następnie dodajemy wcześniej przygotowaną pastę. Całość gotujemy kilka chwil. Dodajemy 3 łyżki sosu sambal oelek. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania czerwonego wywaru. Wrzucamy mięso, przyprawiamy kolendrą, gałką muszkatołową, cynamonem, gwiazdkami anyżu, liściami laurowymi oraz kawałkiem trawy cytrynowej. Całość mieszamy ok. minuty, na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Wołowinę dusimy pod przykryciem aż sos będzie gęsty. Smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: