Ogorki w czerwonej zalewie z syropem klonowym

Składniki

Na1,5 kg ogorkow (najlepiej male)
Zalewa
3 szklanki wody(zimnej)
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
4-5 lyzek syropu klonowego
sol (kamienna lub morska)
przyprawa do ogorkow konserwowych
0,5 szklanki ketchupu

Dodatkowo:
2-3 straczki pepperoni
zabki czosnku

Przygotowanie

Ogorki pokroic wzdluz na 4 czesci, posypac obficie sola i zostawic na noc w chlosnam miejscu.Nazajutrz zlac sok powstaly z ogorkow,wlozyc je do sloikow.
Przygotowac zalewe:
Do zimniej wody dodac przyprawe do ogorkow,cukier, 1 lyzke soli i ocet.Postawic na malym ogniu i podgrzewajac doprowadzic do wrzenia.Pogotowac ok 3 minuty.Dodac syrop klonowy i ketchup,pogotowc jeszcze chwile.

Do kazdego sloika z ogorkami wlozyc zabek czosnku i pol malego straczka pepperoni.Zalac przestudzona zalewa.Zakrecic i pozostawic do wystygniecia.Jak beda zimne ustawic sloiki w wiekszym garnku tak, zeby do siebie nie dotykaly zalac zimna woda do 3/4 wysokosci sloikow.Postawic na gazie.Pasteryzowac do momentu zagotowania sie wody, po czym wyjac z garnka, ostudzic i wyniesc do np piwnicy.Mozna skosztowac od razu ale najlepie smakuja po kilku dniach.Ogoreczki sa naprawde pyszne.

SERDECZNIE POLECAM:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: