Puszyste naleśniki z kremem z avokado

Składniki

Składniki na naleśniki: –
2 szklanki mąki –
2 jajka –
1,5 szklanki mleka –
3 czubate łyżki cukru –
3 łyżeczki proszku do pieczenia –
75 g masła lub margaryny –
szczypta soli
Składniki na krem: –
2 awokado –
serek mascarpone (polecam firmy Piątnica) –
2-3 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
Pozostałe składniki: –
dowolne owoce
(tu: banan, kiwi, mango, białe winogrona) –
bita śmietana

Przygotowanie

Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i ostudzone masło. Delikatnie i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Naleśników nie trzeba smażyć już na oleju (dzięki dodanemu masłu). Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wybieramy łyżką miąższ do miseczki. Następnie dodajemy serek mascarpone (do tego przepisu wystarczyła połowa opakowania 250g) i cukier puder – w zależności od upodobania. Owoce kroimy w kostkę i robimy z nich sałatkę. Ubijamy bitą śmietanę. Usmażony naleśnik smarujemy kremem z awokado, następnie wykładamy sałatkę owocową i bitą śmietanę. Serdecznie polecamy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: