Nalewka z pigwy dla cierpliwych

Składniki

8 dorodnych dojrzałych owoców pigwy
8 czubatych łyżek cukru
1/2 litra spirytusu + 3/4szklanki wody

Przygotowanie

owoce umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę
z cukru ugotować syrop z jak najmniejszą ilością wody.
owoce przełożyć do naczynia szklanego zalać ciepłym syropem.
Po wystudzeniu wlewać powoli rozcieńczony przegotowaną wodą spirytus.

no właśnie..dlaczego dla cierpliwych?

nalewka ta powinna stać kilka miesięcy, im dłużej tym smak wyborniejszy i kolor coraz bardziej bursztynowy. Ja zlewam ją po pół roku, do owoców dolewam szklankę czystej wódki, po kilku dniach cedzę przez filtr do kawy i wlewam do nalewki.

Taka nalewka ma niepowtarzalny smak i aromat. Im dłużej stoi tym lepszy. Jest nieporównywalna do takiej robionej tylko z soku z pigwy i spirytusu, chociaż tą drugą można się delektować szybciej:))

Przepis na tę nalewkę znalazam w powieści Krystyny Kofty "Ciało niczyje". Książkę również gorąco polecam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: