Tort z bitą śmietaną i nutellą od Malibu

Składniki

4 jaja (ok.30 dag) + jajo
cukier puder tyle co ważą 4 jaja
mąka pszenna tyle co ważą jajka odjąć 2 łyżki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany 30 albo 36 %
1 łyżka cukru pudru
2 x śmietan fix

Dodatkowo:
Nutella
(na tą tortownicę wystarczy mała w szklaneczce)

kwaśny dżem do smarowania placków

Przygotowanie

Przez 15 min ubijać jajka z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać, upiec biszkopt w 180 C przez 40 min. (tortownica 26-27 cm)
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki.
Spodni krążek posmarować kwaśnym dżemem na dżem wysmarować lekko podtopioną nutellę.
Drugi krążek od spodu posmarować kwaśnym dżemem i położyć na ten z nutellą.Drugi krążek skropić sokiem z brzoskwiń.

Ubić śmietanę,dodać cukier i śmietan fix.
Na drugi krążek wyłożyć i rozsmarować śmietanę, poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie, na brzoskwinie znowu śmietanę i trzeci krążek. Wierzch posmarować i udekorować śmietaną i brzoskwiniami.

Torcik jest lekki i przepyyyyyszny !!! Mniam mniammmm !!!
Smacznego

Ps. Przepis mam od mojej szwagierki. Bez tego tortu nie obejdzie się żadna rodzinna impreza :o)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: