mrowisko

Składniki

Ciasto:
6 jajek( 3 jajka całe+3 żółtka)
tyle mąki ile zabiorą jajka

Masa:
11/2 szklanki wody
1/2 szklanki miodu
1/2 margaryny
1/2 szklanki cukru

Mak
2 opakowania rodzynek

Olej do smażenia ciasta

Przygotowanie

Ciasto zagnieść z podanych składników, cieńko rozwałkować i wykrajać z niego trójkąty(podobne do faworków bez nacinania w środku)Smażyć na rozgrzanym oleju przez chwilę.Układać na talerzu.

Wykonanie masy:
Wszystkie składniki masy włożyć do garnka, gotować przez 40 minut ciągle mieszając,aż masa zacznie gęstnieć i lepić się.Zdjąć z ognia, przestudzić.

Wykonanie mrowiska:
Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć warstwę usmażonego ciasta polać masą miodową, posypać makiem rodzynkami.Następnie położyć ułożyć drugą warstwę ciasta ponownie polać masą miodową, posypać makiem i rodzynkami.Następne warstwy tak samo do wykorzystania składników.Jeżeli ciasta wyjdzie więcej to ugotować więcej masy miodowej.
Smacznego !!!!!

Zródło: zasłyszane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: