Klops z kurkami.

Składniki

70 dag łopatki wieprzowej b/k
50 dag boczku surowego bez skóry
3/4 szklanki bułki tartej
2 jajka
2 łyżki smalcu
1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
1 mini kosteczka Knorr czosnek
2 płaskie łyżki przyprawy do mięs Knorr
pieprz mielony i sól do smaku
garść listków natki pietruszki
ok. 1 litrowy pojemnik małych kurek

Przygotowanie

Kurki oczyścić, wypłukać w ciepłej wodzie, osączyć.
Podsmażyć na smalcu, ostudzić.
Mięso i boczek opłukać, osuszyć, zemleć w maszynce o średnich otworach. Wyrobić z jajkami, bułką tartą, rozkruszonymi mini kosteczkami i przyprawą do mięs.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do długiej keksówki, natłuszczonej smalcem i posypanej bułką tartą nałożyć połowę masy mięsnej, na środku wzdłuż zrobić lekkie wgłębienie. Nałożyć w szczelinę podsmażone kurki, ozdobić natką pietruszki i przykryć drugą warstwą mięsną. Masę lekko ucisnąć i zaokrąglić brzegi klopsa. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 minut do 1 godziny.
Kroić na plastry. Można podać z ryżem i sosem grzybowym.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: