Bułeczki miodowe

Składniki

225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka stołowa cukru
szczypta soli
75g pokrojonego w kostkę masła
1 jabłko, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę
1 rozkłócone jajko
2 łyżki stołowe miodu gryczanego (lub innego)
75ml mleka

Przygotowanie

Uwielbiam te bułeczki. Są proste w przygotowaniu i niebiańsko dobre – szczególnie ciepłe i posmarowane sporą ilością masła🙂 Ja zwykle robię je z podwójnej, a nieraz i potrójnej ilości składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać masło i rozcierać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wrzucić posiekane jabłko i dokładnie wymieszać.

W osobnej miseczce wymieszać jajko, mleko i miód. Wlać do suchych składników i wyrobić gładkie ciasto (z początku ciasto jest strasznie mokre, lepi się i ciągnie – radzę dodawać mąkę do momentu, aż ciasto nie będzie się lepić i będzie gładkie)

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości 2cm. Foremką o średnicy 5cm wykroić krążki z ciasta (ja zwykle z wyciętych kawałków sama robię kulki, które lekko “wypłaszczam”)

Ułożyć krążki na przygotowanej blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220oC przez 8-10minut, aż bułeczki się zarumienią.

Gotowe bułeczki przełożyć blat/deskę/talerz/metalową kratkę (cokolwiek) i pozostawić, aby nieco przestygły. Podawać przekrojone na pół i posmarowane masłem.

Bułeczki można zamrażać, ale należy je rozmrozić i zjeść w ciągu miesiące.

Życzę smacznego!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: