Warzywa w sosie sojowo-miodowym

Składniki

2 marchewki
cukinia
czerwona papryka
cebula
kiełki sojowe
2 cm imbiru (najlepiej świeży ale może być w proszku – 1 łyżeczka)
100 ml bulionu (może być z kostki)
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego (najlepiej grzybowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina wody
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Cebulę, marchewkę, cukinię obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Imbir obieramy i kroimy drobno. Warzywa lekko podsmażamy na oliwie. Zalewamy bulionem i dusimy 5-10 minut. Z sosu sojowego, miodu, wody i mąki robimy sos, który wlewamy do warzyw w garnku. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy imbir i wcześniej umyte kiełki. Dusimy jeszcze chwilkę. Podajemy z ryżem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: