Piegus z kremem kokosowym

Składniki

Ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
2 szklanki maki
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
olejek migdalowy
bakalie

Krem:
1/2 l mleka
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
10 dag wiorkow kokosowych
20 dag masla
4 lyzki cukru

polewa czekoladowa

Przygotowanie

Ciasto:

Mleko zagotowyc z makiem i margaryna, ciagle mieszajac. Zoltka utrzec z cukrem, polaczyc z ciepla jeszcze masa makowa, maka i proszkiem do pieczenia. Dodac bakalie oraz ubita na sztywno piane z bialek, lekko wymieszac. Przelozyc do foremki i piec ok. 45 minut w temp. 200°C.

Krem:

Mleko gotowac z wiorkami 5 minut (na malym ogniu). Do wrzacego wsypac cukier i stale mieszajac wlac maki rozprowadzone mlekiem (tak jak budyn). Zagotowac i pozostawic do wystygniecia. Do masla utartego na piane dodawac po lyzce ostudzony budyn kokosowy, stale mieszajac. Krem powinien byc puszysty i gladki. Posmarowac nim wystudzone ciasto i polac polewa czekoladowa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: