Sos szampański

Składniki

4 pieczarki,
1 szalotka,
1 duży kieliszek szampana,
250 ml śmietany,
1 dag masła,
1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 gałązka estragonu,
sól, pieprz

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, obrać, szalotkę obrać i całość drobno posiekać, następnie przesmazyć 10 minut na wolnym ogniu z 1 dag masła, estragonem i pomidorowym koncentratem. Osolić, opieprzyć, dolać szampana lub białego wytrawnego wina i odparować do połowy na ostrym ogniu. Dodać śmietanę i gotować kilka chwil na wolnym ogniu. Sos przetrzeć przez sito i przelać do uprzednio nagrzanej sosjerki. Podawać można np. do ryb gotowanych lub pieczonych.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: