Karpatka Anes

Składniki

250g masła
150g margaryny
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
5 jajek
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki wody
biały budyń na 3/4 l mleka

Przygotowanie

1.(CIASTO):Zagotować margarynę z wodą.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać do gotującej się masy stale mieszając.Powstaje z tego “klej”,który należy odstawić do ostygnięcia.

2.(KREM):Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka z cukrem i łyżeczką masła.Jeżeli budyń jest z cukrem,to do mleka wsypać mniej cukru.Do 1/2 szklanki mleka wsypać budyń,wymieszać.Po zagotowaniu składników wlać do nich rozrobiony w mleku budyń i chwilę gotować.Odstawić do ostygnięcia.

3.(CIASTO):Po ostygnięciu masy na ciasto dodawać kolejno 5 jaj,mieszając cały czas.

Gotowe ciasto przełożyć do dużej blachy (będzie wysokie,jak na zdjęciu) lub podzielić na pół i przełożyć do dwóch średnich.Blachę wysmarować margaryną i posypać tartą bułką.Piec w piekarniku nagrzanym do 220*,35 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę i podsuszyć je jeszcze 15 minut.Nie otwierać piekarnika.Wyłączyć go całkowicie.Studzić ok.10 minut przy zamkniętych drzwiczkach.Wyjąć.

4.(KREM):Ubić masło.Dodać 2 żółtka i dalej ubijać.

Następnie dodawać po trochu budyń,ciągle mieszając.Gotowy krem pozostawić i czekać na ciasto.

5.Ciasto pieczone w dużej blasze podzielić na pół.Dwie warstwy ciasta przełożyć krem.Odstawić do lodówki.

Zyczę smacznego.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: