Kolorowa galaretka

Składniki

2 jajka
kilka kwiatów brokuła
3 marchewki
1/3 puszki groszku
1/3 puszki kukurydzy
pół czerwonej papryki
rosołek instant
paczuszka żelatyny
pietruszka

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, marchewkę na miękko, a brokuły na niezupełnie miękko, bo nie mogą się rozciapać. Rosołek instant (warzywny na przykład) zalewamy litrem wrzącej wody i rozpuszczamy w nim żelatynę. Ja używam zawsze żelatyny dr Edkera, którą przyrządzam dokładnie wg przepisu na torebce, no może dając odrobinkę mniej wody, ale tylko odrobinkę. Można też już kupić żelatynę extra klarowną tej samej firmy.
Pozostaje tylko pokroić jajka i marchewkę w plastry, paprykę w kostkę albo cieniutkie paski i poukładać ładnie razem z kukurydzą i groszkiem w małych miseczkach albo przezroczystym półmisku. Wywar doprawiamy solą i pieprzem i powolutku zalewamy nim warzywa. Na wierzch kładziemy kilka listków pietruszki dla ozdoby i zostawiamy w spokoju do zastygnięcia. Jak wywar przestygnie, najlepiej wstawić wszystko do lodówki.
Wspaniale smakuje z różnego rodzaju sosami, na przykład domowej roboty sosem tatarskim albo sosem do ryb, mięs i galaret, na który podaję przepis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: